Miksi huomenna on vapaapäivä?

Tästä blogipostauksesta voit lukea helpolla suomen kielellä, miksi 6.1. on vapaapäivä.


Huomenna 6.1. on vapaapäivä. Valtion virastot (kuten Kela ja TE-toimisto) ja monet muut työpaikat ovat kiinni ja ihmiset ovat lomalla. Kaupat ja ravintolat sekä hotellit voivat olla auki, mutta niiden työntekijät saavat loppiaisena tuplapalkan. Monilla työpaikoilla loppiainen on palkallinen vapaa, eli työntekijät saavat loppiaiselta palkkaa, vaikka he eivät ole töissä.


Loppiaisena joulun aika loppuu ja monet suomalaiset vievät joulukuusen ulos ja panevat joulukoristeet pois.

Loppiainen on vanha kristillinen juhla ja loppiaisena katoliset ja monet protestantit muistelevat Jeesus-lasta ja Itämaan tietäjiä, jotka toivat lahjoja Jeesus-lapselle. Ortodoksit muistelevat aikuisen Jeesuksen kastetta Jordan-virrassa.


Raamatun mukaan idän viisaat miehet toivat lahjoja Jeesus-lapselle. (Kuva: Pixabay, ErikaWittlieb)


Suomi on nykyään melko maallinen, eli sekulaari, maa, ja monet suomalaiset eivät tiedä, miksi tammikuun kuudes päivä on vapaapäivä. Monet suomalaiset käyvät kirkossa vain jouluna ja kun he menevät naimisiin, kun on heidän lapsi ristiäiset tai kun on hautajaiset. Jotkut käyvät kirkossa monta kertaa vuodessa. Monet eivät käy koskaan kirkossa tai he käyvät kirkossa vain silloin, kun on jonkun ystävän tai sukulaisen häät, ristiäiset tai hautajaiset.


Loppiainen on silti monille suomalaisille tärkeä päivä. Loppiaisena joulun aika loppuu ja monet suomalaiset vievät joulukuusen ulos ja panevat joulukoristeet pois. Monet pitävät joululomaa loppiaiseen asti. Koululaisten joululoma loppuu usein loppiaisena ja koulujen kevätlukukausi alkaa loppiaista seuraavana päivänä.


Loppiaisena joulukuusi viedään ulos ja joulukoristeet pannaan pois. (Kuva: Pixabay, Free-Photos)


Entä laskiainen ja pääsiäinen?


Myöhemmin kevättalvella ja keväällä on kaksi muuta juhlaa, joiden nimen lopussa myös on -iainen tai -iäinen. Nämä ovat laskiainen ja pääsiäinen. Loppuosalla -iainen (tai -iäinen) on helppo tehdä uusia sanoja: sanasta loppu tulee loppiainen, sanasta laskea tulee laskiainen ja sanasta päästä tulee pääsiäinen.


Laskiainen ja pääsiäinen ovat molemmat kristillisiä juhlia. Pääsiäinen on aina keväällä maaliskuussa tai huhtikuussa ja laskiainen on aina 40 päivää ennen pääsiäistä. Laskiaiseen ja pääsiäiseen liittyy monia mielenkiintoisia perinteitä. Voit lukea niistä lisää tästä blogista myöhemmin keväällä!